maanantai 8. syyskuuta 2008

Muslimien uimavuoroista

Helsingin Sanomat uutisoi 7.9. siitä kuinka Helsingin Jakomäen uimahallissa on uimavuoroja, jotka on varattu vain musliminaisille. Tapaus ei ole ainutlaatuinen sillä ainakin Turun Lausteella on muslimeille varattuja omia uimavuoroja, joiden aikaan muihin uskontoihin kuuluvilla ei ole uimahalliin asiaa.

Erityisoikeuksien antaminen vähemmistöille kuuluu oleellisena osana nykyään vallitsevaan monikulttuurisuus-ideologiaan. Ilmiön huomaa räikeimmin siinä kuinka muslimeille suodaan helposti erityisoikeuksia vetoamalla uskonnollisiin vaatimuksiin.

Monessa Euroopan maassa ongelma on jo pitemmällä ja esimerkiksi Iso-Britanniassa keskustellaan jo mahdollisuuksista ottaa Sharia-laki käyttöön muslimien keskuudessa. Saksassa oikeus on antanut vaimonsa pahoinpidelleelle muslimimiehelle lievemmän tuomion kuin olisi kuulunut, sillä muslimien keskuudessa vaimon ojentaminen kuuluu kulttuuriin ja Ranskassa taas on viimeksi aiheuttanut kohua se kuinka tuomarin väitetään lykänneen syytettynä olleen muslimin oikeudenkäyntiä muslimien pyhän Ramadan-kuukauden takia.

Muslimeille omien uimahallivuorojen antaminen on askel tiellä kohti Islamin kielteisten erityispiirteiden hyväksymistä osaksi yhteiskuntaa. Se, että muslimit eivät voi olla samassa uimahallissa eri sukupuolta tai eri uskontoja edustavien ihmisten kanssa ei voi muuttua hyväksyttäväksi sillä, että muuten ennakkoluuloiksi ja syrjinnäksi luettava ilmiö perustellaan uskonnollisilla syillä.

Kirkkonummella on viimeaikoina käyty keskustelua uimahallin hintojen korotuksesta ja olisi kuntalaisten kannalta valitettavaa jos joku vielä tämän lisäksi keksisi vähentää uima-aikoja varaamalla uskonnon perusteella syrjiviä uimavuoroja.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Entäs kun yrjönkadun uimahallissa on nakuvuoroja tiettyyn aikaan, ja silloin housut jalassa ei ole halliin asiaa? Syrjintää?

Itse näkisin, että muslimien uimavuorot ovat oiva osa suomalaiseen yhteiskuntaan kotouttamista. Musliminaiset ovat tietyllä tavalla mieskeskeisen kulttuurinsa vankeja, ja varmasti "Islamin kielteisten erityispiirteiden" kitkemisessä yhtä toiveikkaita kuin sinäkin. Musliminaisen uimahallissa käynti on voimauttava toimenpide, joka hajottaa jäykkää islamilaisuutta Suomessa ja edistää "maan tapojen" leviämistä heidän keskuuteen.

Tietysti olisi parempi, ettei olisi eritysvuoroja, mutta silloin ei musliminaiset kävisi. Eikä kyse ole pelkästä uskonnosta, vaan kattavammasta normatiivisesta asiasta, ja usein muslimikulttuurissa vallitsevasta miehisestä sorrosta.

Simo Grönroos kirjoitti...

Kiitos kommentista. On tietenkin totta, että uimahallit on usein varattu tiettyinä aikoina erilaisille erityisryhmille, kuten urheiluseuroille tai Yrjönkadun uimahallin tapauksessa naku-uimareille. Itse kuitenkin näen uskontoon tai etniseen taustaan perustuvan uimavuorojen jaon poikkeavan merkittävästä edellämainituista tapauksista.

En usko minkään uimahallin myöntävän erityisvuoroja kristityille tai kantaväestöön kuuluville suomalaisille, joten muslimienkaan ei pitäisi saada tälläisiä erityisoikeuksia. Siihen, että muslimit eivät voi uida samaan aikaan ”vääräuskoisten” kanssa on väärä signaali tukea tälläistä ajattelua antamalla heille erityisoikeuksia.

Islamin sopeutuminen länsimaiseen yhteiskuntaan on nouseva ongelma koko Euroopassa ja itse näen oikean tien olevan se, että maahanmuuttopolitiikkaa on kiristettävä ja monikulttuurisuus-ajattelun sijaan on noudatettava perinteistä maassa maan tavalla -politiikkaa.

Leopold kirjoitti...

Samaa mieltä bloggaajan kanssa. En ymmärrä miten musliminaisten omat uimavuorot edistävät heidän integraatiotansa suomalaiseen yhteiskuntaan. Eikös vaikutus ole juuri päinvastainen?