torstai 2. lokakuuta 2008

Maahanmuuton hinta

Helsingin Sanomat uutisoi tänään kuinka Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tekemän selvityksen mukaan yhteiskunta säästäisi vuodessa 58 miljoonaa euroa, jos maahanmuuttajat työllistyisivät paremmin. Valtaosa säästöistä tulisi lisääntyvistä verotuloista, mutta vähentyvät sosiaalikustannukset tekevät varmasti oman osansa summasta. Suurimpana esteenä maahanmuuttajien työllistymiselle nähdään Helsingin Sanomien mukaan olevan puutteellinen kielitaito.

Tämä uutinen osoittaa jälleen selvästi kuinka laajamittainen maahanmuutto ei ole ratkaisu paljon puhuttuun työvoimapulaan, vaan se huonontaa tilannetta entisestäänkin lisätessään ei-työtätekevän väestön osaa. Peloteltu työvoimapula voi jo sinäänsä olla harha ja tälläisten uutisten pitäisi avata ihmisten silmät käsittämään minkälaiset taloudelliset vaikutukset maahanmuutolla on ja näkemään kuinka maahanmuutto käytännössä vaikuttaa kokonaistyöllisyyteen.

Taloudellisten seikkojen lisäksi laajamittaisen maahanmuuton negatiiviset puolet ovat nousseet viikolla esiin, kun uusin Seura-lehti kirjoitti laajasti siitä kuinka merkittävä osa seksuaalirikoksista epäillyistä on maahanmuuttajia. Lehden mukaan esimerkiksi Espoossa ilmi tulleissa seksuaalirikoksissa epäillyistä jopa 70 prosenttia on maahanmuuttajia. Epäiltyjen yleisiä kotimaita ovat Irak, Iran, Turkki, Somalia, Afganistan, Uzbekistan, Pakistan ja Nigeria.

Jos faktat kertovat tälläisiä tietoja maahanmuuton seurauksista, olisiko aika puhua näistä ongelmista avoimesti ja rakentaa maahanmuuttopolitiikka siten, että kyseiset tekijät otettaisiin huomioon?

Ei kommentteja: